tiistai 15. syyskuuta 2015

Vapaa-ajan filosofiaa

Tuossa yhdessä aikaisemmista teksteistä mainittiinkin jo, että kirjoittelimme meille listan suurista haaveista ja pienistä iloista, joita lähteä tavoittelemaan. Idea listaan saatiin, kun löysimme hiihtäjälle ja kiikkujalle mieluiset kuumat aamujuomat. Hiihtäjälle pienten ilojen teen ja kiikkujalle suurten haaveiden kahvin. Näitä joka aamu sopivasti nautittuna listalle on jo kertynyt yli parikymmentä suurempaa tai pienempää yhteistä haavetta.


Kumpikaan meistä ei arkaile puhua ääneen omista unelmistaan, peloistaan tai ajatuksistaan, joten monesti keskustelumme saavat hieman pintaa syvemmän näkökulman. Ollaan pohdittu ihan vaan olemista, tekemistä, iloa, surua, mikä on oikein, mikä väärin, kaikkea. Omataan hyvin samanlainen ajatus elämää kohtaan ja pidetään samoja arvoja tärkeinä. Näimpä meidän oli helppo yhtenäistää ajatuksemme kirjoituksen muotoon, ja toivomme, että sinäkin unohdut ajattelemaan hetkeksi oman elämäsi tämänhetkisiä polkuja. Kulkevatko ne sinulle mieleisiä reittejä? Yksinkertaisia ajatuksia, joita kohden mekin koitetaan koko ajan pyrkiä, mutta se vaatii useasti itsensä muistuttamista ja opettelua.

Tässä muutamia meidän ajatuksia, joita olemme lähteneet oheisten kuvien kautta purkamaan, ja jotka ovat meitä puhutelleet. Kuvat on otettu Hidasta Elämää- facebook sivulta. Käykäähän tykkäämässä siitäkin! ;)


Elämä ei aina ole helppoa, ja harvemmin menee juuri niin kuin olet suunnitellut tai toivonut jonkin asian tapahtuvan. Jokaisesta hetkestä voi kuitenkin löytää hyviäkin asioita, joskus niiden huomaaminen tai vastaanottamisen mahdollisuus vain tulee paljonkin tapahtuneen jälkeen. Ei ikävistä tai surullisista hetkistä tarvitsekaan väkisin sillä hetkellä vääntää positiivisia tai iloisia ajatuksia. Kaikki tunteet, mitä eteen tulee on koettava ja elettävä, mutta niihin ei tarvitse jäädä kiinni, kun oppii tiedostamaan ja tunnistamaan omia tunteitansa ja ymmärtää niiden olevan ohimeneviä. ’Hyvä on, tänään olen surullinen, mutta tämä ei ole pysyvä olotila, vaan käsiteltyäni tämän tunteen löydän taas uuteen iloisempaan päivään.’

On hienoa, jos elämäänsä taaksepäin katsoessaan pystyy suhtautumaan tapahtuneisiin asioihin sopivalla kiitollisuudella. Kiitollisuudella siitä, että ne käänteet ovat kuljettaneet minut tähän päivään ja tehneet minusta tällaisen. ’Olen saanut matkan varrella oppia kokemuksista ja toivottavasti viisastunutkin.’ On hyvä joskus ajatella myös elämänsä varrella kohtaamiaan ihmisiä ja olla kiitollinen myös heille ja heistä. Jokaisella on ollut vaikutus elämääni.

Tästä hetkestä on tärkeää nähdä myös eteenpäin. Haaveet ja unelmat kuljettavat meitä päivästä toiseen. On siis uskallettava luottaa huomiseen ja siihen että vielä tapahtuu hyviä asioita. Tämän luottamuksen avulla pystyy elämään paremmin tässä päivässä ja hetkessä. Ja ympärilleen katsomalla voi huomata, että kaikki mitä meillä on tässä hetkessä. Miksi siis ei laittaisi rakkauttansa täysillä peliin?


Varmaan yksi rohkeimmista asioista, mitä ihminen voi eläessään tehdä on olla oma itsensä. Olla oma itsensä silloinkin, kun muiden ajatukset tahtovat taivuttaa johonkin toiseen muottiin. On hienoa löytää oma intohimonsa, oma mielenkiinnon kohteensa, josta saa käsittämättömän paljon voimaa ja energiaa. Tuo intohimon voima voi tehdä helpommaksi elää omannäköistä elämää. Mitä sitten jos tykkäät tanssia paljain varpain ruohikolla keijusiivet selässä, anna mennä vain! Heittäytyminen on jatkuvaa opettelua, se vaatii työstämistä ja rohkeutta. Sen valitsemista, että ei anna pelon, häpeän,  jännityksen tai minkään muun hallita itseänsä. Nekin tunteet ovat meissä kaikissa, mutta ne tiedostettuaan niitä voi oppia mielen avulla säätelemään.


Meillä länsimaissa on kovin paljon kaikkea, elämä on yltäkylläistä monin tavoin. Kiitollisuus on hyvä lisä tämän kaiken hyvän keskelle. Se auttaa näkemään ison kokonaisuuden lisäksi pieniä, välillä itsestään selviksi muuttuvia, asioita. Kiitollisuus luo hyvän positiivisen vireen elämään. Hyvä keino tarkastella kiitollisuutta on kirjata ylös isompia ja pienempiä kiitollisuuden aiheita elämästään. Tätä kun jatkaa säännöllisesti, voi kiitollisuudesta tulla ajattelutapa. Ja sehän on vain hyvä lisä elämään! Eikä pidä unohtaa, että pelkän ajattelun lisäksi kiitollisuutensa voi ja kannattaa sanoa ääneen. Sillä saa tuplahyvää aikaan. Sillä ”Yhdessä hetkessä lausuttu kiitos voi kaikua kuukausia” (Samuli Putro)


Niin, elämä on aika hyvää, jos se sisältää näitä asioita. Unihan on kaiken perusta, sen arvo on mittaamaton. Uni hoivaa ja huoltaa, se järjestää ja ratkoo asioita. Nauru rentouttaa ja poistaa stressiä, se tekee elämästä kepeää. Iloiset tanssit vievät pois arjen askareista ja tekevät hyvää niin keholle kuin mielelle. Musiikki menee ihon alle ja liikkeet tulevat luonnostaan. Mielenkiintoiset keskustelut opettavat meille meistä itsestämme ja toisistamme. Luomme uutta ja ymmärrämme taas hitusen paremmin. Seikkailut avartavat meille maailmaa. Ne antavat meille myös muistoja, joiden lämmössä voi viettää miellyttäviä hetkiä. Lämpimillä halauksilla hellimme toisiamme, annamme toivoa ja välitämme. Sisältäähän tämäkin päivä näitä asioita? Tavoittelemme tietenkin kaikkien osien tasapainoa, jotta onni olisi täydellistä. On kuitenkin mitä todennäköisintä, että jokin osa tai asia elämästä ei ole juuri tällä hetkellä optimaalisimmassa tilassa. Vaihtoehtoina on siis todeta, että elämä on surkeaa tai sitten katsoa elämää sen kautta, mitä minulla jo tässä on. ’Minullahan onkin monta hyvää juttua meneillään ja elämässäni on monta hyvää ihmistä, joiden kanssa saan jakaa näitä kokemuksia.’ Elämä on siis aina hieman keskeneräistä. Täydellinen hetki löytyykin joka kerta siitä, kun päättää olla tyytyväinen siitä, mitä elämässä tällä hetkellä on. 


Muumeissa joku sanoo: ”Olen löytänyt ensimmäisen ystävän ja siis todella alkanut elää”. Ystävyys on mielettömän tärkeä ja hieno asia. Ystävien kanssa koetaan seikkailuja, nauretaan yhdessä, jaetaan kokemuksia, kerrotaan tarinoita, muistellaan menneitä, puolitetaan huolia, haaveillaan tulevista eli siis eletään elämää yhdessä. Ystävän kanssa ollaan välillä myös hiljaa, silloinkin ollaan läsnä toiselle. Aina ei edes löydy sanoja, mutta silti tietää ystävän ymmärtävän. Sellaiset hetket ja ystävät ovat kultaakin arvokkaampia.On tärkeää, että osaa haaveilla suuresti, sillä juuri ne haaveet ja tavoitteet saavat meidät nousemaan joka aamu sängystä täynnä virtaa ja valmiina alkamaan tekemään asioita meidän haaveidemme määräämään suuntaan. Suuret asiat vain monesti tulevat hyvinkin pienissä lähetyksissä ja ne eivät tule itsestään. Näimpä väistämättä me ajaudumme ajoittain ajattelemaan, että haaveet tuntuvat mahdottoman kaukaisilta, jopa ehkä mahdottomilta, ja motivaatiomme kokee notkahduksen. Tällöin meidän on muistettava, että kaikki suuri on alkanut joskus pienestä. Ilman, että kokeilemme mihin oikein pystymmekään emme saa koskaan tietää. Joten mitä voimme menettää? Tulemme epäonnistumaan, tulemme onnistumaan, molemmat kasvattavat ja kuljettavat meitä lähemmäksi haaveitamme. Jokaisella on mahdollisuus lähteä tavoittelemaan unelmiaan, askel kerrallaan. Jokaiseen päivään voidaan mahduttaa jotakin, mikä saa meidät iloiseksi ja onnelliseksi ja vievät meitä unelmiamme kohti. Ja muista, vaikka epäonnistuisimmekin konkreettisessa tavoitteessamme, emme me ole epäonnistuneita, ”Se on se matka, ei niinkään se määränpää”, me olemme nähneet, kokeneet, nauraneet ja kasvaneet.


Meillä on velvollisuuksia ja määrättyjä tehtäviä, jotka ottavat oman aikansa päivittäin. Meillä on perhettä; lapsia, vanhempia, isovanhempia, joiden kanssa saamme jakaa aikaamme. Joskus kuulemme kuitenkin sanottavan, että velvoitteet vievät kaiken aikamme ja meillä ei ole aikaa ollenkaan itsellemme ja asioille, jotka saavat meidät iloiseksi. Monesti ilon aiheet ja onnelliset asiat mitataan liian suuressa mittapuussa, ei siksi, ettemmekö osaisi iloita pienestä, olemme vain sokaistuneet näkemään elämän pienet ilot. Joka päivään meillä on mahdollista sisällyttää edes jotakin pientä, mikä saa hymyn nousemaan kasvoillemme; ehkä se on kynttilät, hyvä kirja, metsässä olo, kutominen, kuppi hyvää teetä, jotakin pientä mistä voimme nauttia päivittäin. Mikäli huomaat, että päivääsi ei mahdu yhtään mielekästä asiaa on aika todennäköisesti uskaltaa avata ovet muutokselle. Nyt kynä ja paperi käteen ja onnellisuustehtävän pariin!


Huominen on hyvä päivä! Niin on, mutta tänään on vielä parempi. Monesti sanotaan, että ”no teen sen huomenna.” Ja ei hätää välillä saa olla laiska, jätä se huomiselle. Mutta älä liian usein! Elä joka päivä kuin se olisi viimeinen, on yksi parhaista elämänohjeista. Silloin toimimme rohkeasti, epäröimättä, itseemme luottaen, rakastaen, kiitollisina. Vaikutamme täällä loppupelissä sen vertta vähän aikaa, että eletään se aika täysillä, niin pitkään kun vielä voimme. Sillä mitään emme saa mukaamme, kaikki tapahtuu nyt. Uskalla sanoa useammin, kyllä! Luota itseesi ja sitä kautta luota muihin, monta ovea jää avaamatta ja kokemusta kokeilematta, kun epäröit liikaa. Säilytä lapsenomainen mielihuvitus ja uskaliaisuus loppuun saakka. Hyvänä esimerkkinä hetki sitten tapaamamme vanha rouva apuvälineiden avustamana vietti kesäpäivää festareilla tanssien musiikin tahtiin hymy korvissa, arastelematta, täysillä! ”Tähtikirkkaan taivaan alla on elettävä huolella” (Matti Johannes Koivu)

Toivomme, että saat näistä jakamistamme ajatuksista inspiraatiota omaan elämääsi ja ehkä innostuksen ottaa tänään pieni askel kohti unelmiasi. Nauravan kulkurin sanoin, "elän täysillä hetkessä, matkalla nauttien retkestä". Joka päivä on uusi mahdollisuus.

Terveisin vapaa-ajan filosofit, Elina ja Jenni


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti